Torsdag d. 7. sept


Comfort Inn Hyannis
259 Main St
MA 02601 Hyannis
United States
(508) 775-5687Boston blev grundlagt den 17.september 1630 af en gruppe puritanere fra England. De grundlagde Massachusetts Bay Colony, og i 1691 blev Massachusetts Bay Colony sammenlagt med Plymouth Colony, som var grundlagt i 1620 af en gruppe pilgrimme. Den blev til den kongelige engelske koloni Province of Massachusetts Bay. Ingen af indvandrene ville have overlevet hvis det ikke var for de indfødte. mohikanerne. De hjalp bodætterne med mad og forståelse for det land de levede.Hele den nordlige del af USA var engelsk herredømme. I 1770 var der krise i england så de skulle finde ud af hvordan de kunne skaffe økonomi. Det engelske kongedømme besluttede at der skulle lægge skat på bla the.

Det gjorde dem der nu i flere generationer havde levet i USA og følte sig om amerikarene, blev rasende på det engelsek overherredømme. De lavede store protester, nogen af de engelske soldater følte sig så truet at de skød mod folkemængden og dræbte en del, både kvinder og børn. Ud af denne tragedie opstod The tea Party.

Teselskabet i Boston var en aktion den 16. december 1773, hvor en gruppe modstandere af det britiske imperium, udklædt som mohikianere sejlede ud til et handsel skib, bordede det og  smed 342 kasser te i havnen i Boston.


I Boston ligger USS Contitution. En tremastet fregat af træ, som blev opkaldt af præsidenten Geroge Washington og efter USA´s forfatning.

Constitutioner mest kendt for indsatsen i krigen i 1812 mod Storbritanien, hvor skibet tog adskillige købmandsskibe til fange og slog 5 britiske krigsskibe.


Det var lidt historie om Boston.

Byen er en skøn blanding af gammlet og ny, i og med det er en meget gammel som som har udviklet sig, er der mange meget gamle huse og kirkegårde inde midt i den moderne by. De har virkelig forstået at bevare det gamle med respekt.

Boston har ikke en særlig høj skyline, så den virker ikke som en storby, men er meget smuk.Frokosten blev indtaget på Quincy Market, et gammelt pakhus område som er lavet til foodmarket. et skønt område med mad i alle afskygninger.


Efter frokost gik turen til JFK (John F Kennedy) museet. En samling af film med JFK, hans liv og familie. Det var utrolig intteresant. Museet ligger lige ud til indsejligen til Boston. Her kommer ikke en længere afhandling om Kennedy, så ville der slet ikke være plads nok på siden.

Dagen slutter i Hyannis, ved Cape Cod hvor der er en lille havn med nogen helt fantastiske seafood restauranter.

Min aftensmad var

Sheraton New York Times Square
811 7th Ave. 53rd St
10018 New York
United States
https://www.marriott.com/en-us/hotels/nycst-sheraton-new-york-times-square-hotel/ove
rview/

Fredag d. 8. sept. Dagen startede kl. 6 og afsted kl. 8. Vi skulle til New Port.

Newport er en by i Newport County i Rhode Island, med 24.672 indbyggere .Rhode Island var den første af de engelske kolonier, nemlig Providence, som blev anlagt i 1636 af Roger Williams og tilflyttere fra Massachusetts-kolonien, der ønskede en adskillelse af kirke og stat. I 1663 fik området under betegnelsen Rhode Island and Providence Plantations status af privilegeret koloni med udstrakt selvstyre. Som den første af de nordamerikanske kolonier løsrev Rhode Island sig i 1776 fra Storbritannien, og pga. indbyggernes stærke antiføderalisme tilsluttede man sig først i 1790 USA's forfatning. 

America's Cup er den mest prestigefyldte og berømte kapsejlads i sejlsportens verden. Sejladsen er en duel mellem to både – forsvareren og udfordreren, der udkæmper duellen i match race-sejladser. De to både findes gennem to serier af udtagelsessejladser. Det startede i 1851 i netop New Port.

I 2002-2003 var der for første gang dansk deltagelse i konkurrencen. OL-guldvinderen Jesper Bank var skipper for en skandinavisk besætning på det svenske ”Victory Challenge” i finalerne i Auckland, New Zealand. Han vandt dog ikke.

Vi gik små 3 km på en meget smuk sti langs med vandet "cliff walk" for at komme op til Vanderbilts sommerhus. Det

er nu statseje og museum. Det blev bygget mellem 1893 og 1895 som sommerresidens for Cornelius Vanderbilt II, et medlem af den velhavende Vanderbilt-familie. CorneliusVanderbilt (født i 1794 Staten Island i New York City, død i 1877),med kælenavnet Commodore, var en skibsreder og entreprenør som opbyggede en enormformue på dampskibstrafik og mellem USA og Europa og jernbaner i USA.

Vanderbilt begyndte som styrmand på en af ThomasGibbons dampbåde, i en tid da Robert Fulton havde fået tildelt monopol på al dampskibstrafik i 30 år af staten New York.Gibbon og Vanderbilt udfordrede monopolet og startede i 1817 dampskibstrafik med lavere priser end monopolpriserne. Tilbuddet blev meget populært og i 1824 slog højesteret fast, at der skulle være fri konkurrence på området. Fulton klarede ikke omstillingen til den nye konkurrencesituation, og gik konkurs .Gibbons og Vanderbilt fortsatte med store overskud, og Vanderbilt startedebagefter sit eget firma.

Vanderbilt etablerede i 1830'erne dampskibsruter i hele det nordøstlige USA med stor succes, gennem lavere priser og hurtigere rejser. Dette gjorde at han kunne udvide. Han pressede priserne ned og tjente mange penge. Udover dette begyndte han også med dampskibstrafik mellem USA og Europa, og Vanderbilt etablerede sig med rimeligere billetter og hurtigere overfart end konkurrenterne. Skibet Vanderbilt satte fartrekord fra New York City til Liverpool, et skib der havde kostet 600.000 USD at bygge. Dette var da det største dampskib som var bygget i verden. Vanderbilt var også blandt de første til at bygge skibe i jern i stedet for træ.

Ved sin bortgang havde han opbygget en formue på 100 millioner USD, og var USAsrigeste mand. Han regnes ofte som en af de rigeste i verdenshistorien når derjusteres for inflation.

Som det er amerikans når det er bedst så viser man sin rigdom frem, dette sommerhus er totalt overdådigt, nærmest helt grotesk.
Yale University er et amerikansk universitet grundlagt i 1701. Det ligger i New Haven, Connecticut. Universitetet er opkaldt efter mæcenen Elihu Yale. Så nu kan jeg sige at jeg har gået på Yale.

Det er nogen utrolig smukke bygninger. Vi fik en guided tur.

Ind i bussen igen og afsted til endestationen for turen New York.

Det er så skønt at være tilbage i byen der aldrig sover.
I morgen står den på New York, New Yor, New York.


Lørdag d. 9. sept

Det var selvfølgelig en anden form for ryndtur i New York, da det foregik i bus noget af turen, men det var stadig en dejlig dag.

Lige lidt historie:

På Manhattans sydspids ligger parken Bowling Green, i dag Battery Park. Den 11.september 1609 kunne man have set

Henry Hudson´s skib sejle op ad floden for første gang, derfor hedder folden Hudson River.

Fort Amsterdam blev rejst i 1623 på sydspidsen af Manhattan, af det hollandske vestindiske Kompagni. Fort Amsterdam blev til New Amsterdam, som blev til New York, da englænderne overtog herredømmet.

I takt med at der kom flere og flere emigranter til USA udviklede byen sig. Der er China Town,

den største kinesiske andel af kinesere uden for Kina. Soho og Little Itali

Det er Lower Manhattan, med Battery Park og det finansielle hovedkvarter med Wall Street.

I 1886 ankom Friheds gudinden fra Frankrig, en gave til det nu frie USA. Franskmændene havde hjulpet de lokale med at bekæmpe den britiske kolonimagt, i starten af borgerkrigen.

 


På øen Ellis Island ved indsejlingen til Jersey City, skulle alle emigranter gennem emigrationen. 1. januar 1892 begyndte man at modtage hvad der skulle blive til mere end 12 millioner indvandrere til USA.

Mellem 1820 og 1930 drog knap 336.000 danskere til USA. De udgjorde et lille skvulp i en global bølge af 38 millioner udvandrere

med kurs mod USA. Langt hovedparten af danskerne drog af sted efter 1867, hvor der var armod i Danmark.

Mens USA's folketælling i 1850 registrerede 1.837 personer født i Danmark, var det tilsvarende tal i 1880 godt 64.000

og i 1900 159.000. Det kulminerede i 1920 med godt 189.000 for så at dale til knap 179.500 i 1930. Medtælles indvandrernes amerikanskfødte børn, blev højdepunktet nået i 1930, hvor folketællingen registrerede 529.000 danskamerikanere,

svarende til 15 procent af Danmarks befolkning samme år.


Vores bytur startede ved Central Park.

John Lennon boede i New York lige ud til Central Park. Den 8. december 1980 blev han skudt og dræbt uden for sit hjem

Dakota bygningen i New York af den sindsforvirrede fan, Mark David Chapman.

Der er et mindes mærke i I Central Park. Central Park ligger i den sydlige del af Manhattan, et område med en del klippe formationer. I forbindelse med by planlægningen beslutte man at det skulle være et rekreativt område, for alle borgere i New York.

Det er en oase midt i storbyens stress og jag.


Turen gik videre til financial distrikt. En masse sky skabere hvor der i hver eneste er den ene børsmægler efter den anden.

På torvet er der en figur af en tyr, og overtroen siger at hvis man gnider en bestemt legemsdel på tyren så får man held i 

sine økonomiske forehavener.

 

Her fra gik turen videre i bus til Ground Zero

Terrorangrebet den 11. september 2001, var en række koordinerede terrorangreb mod USA,

der blev udført tirsdag den 11. september 2001. Om morgenen den 11. september 2001 kaprede 19 mænd med tilknytning

til al-Qaeda fire passagerfly.

World Trade Center endte sine dage på en klar september morgen, og i mange år efter var der stadig et stort åbent hul,

hvor de to tårne før rejste deres 110 etager mod himlen. Uanset hvem man er, og hvor man kommer fra, giver det stadig stærke følelsesmæssige reaktioner at besøge Ground Zero . Det er et sted der maner til efter tænksomhed og det er svært at holde 

tårene tilbage.


Genopbygningen af området har taget 13 år, og WTCs erstatning, One World Trade Center, Tower off freedom,

har siden november 2014 bidraget til at gøre New Yorks skyline endnu mere imponerende.

Efter 9/11 Memorial mindepark åbnede i 2011 er den blevet et af New Yorks mest besøgte områder.
Her efter gik turen videre til fods. Ned til East River og Pear 17, et område med masser af restauranter 

og med udsigt til Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge er en af tre broer, som binder bydelene Manhattan og Brooklyn i New York sammen.

Den strækker sig 1834 meter over East River. Hovedspændet over selve vandet er 486 meter, noget som gjorde den til verdens længste hængebro, da den stod færdig i 1883.Turen gik lidt videre til fods, men både vores guide og jeg var trætte, så vi tog en Uber taxa tilbage til hotellet.

Efter et godt hvil, gik turen ud i byen igen. Vi på 7. av og kun 2 gader fra Times Squar, så der er kontant leben i gaden.

Det er noget af det jeg virkelig elsker ved New York, den mangfoldighed, leben, musik, biler der dytter, ambulancer

og politibiler der kører konstant,skæve eksistenser og meget fine mennesker, man føler sig hvirkelig i live.


I morgen er det tid til at sige fravel til USA for denne gang, det er absolut ikke min sidste tur til USA.

Der er stadig så meget at se og opleve.

En opsumering på turen 2023.

Det har været en helt igennem fantastisk tur, hæsblæsende og med meget lidt alene tid, så det har været svært at få

tiden til at skrive dagbog. Ofte kom vi først tilbage til hotellet ved 22 tiden og op næste morgen kl. 6.

Der har været enormt mange indtryk på kort tid, som skal bundfælle sig i løbet af de næster uger.

Der er sket meget i de store byer siden jeg har været her sidst. Der er rigtig mange cyklister og der er kommet cykelstier.

Vi har set rigtig mange solpanel parker, hvilket kun var i sin vorden i 2015.

Fattigdommen er ikke blevet mindre, der er stadig mange hjemløse, men som de siger her i USA, det er deres egens skyld

og det er ikke  mit ansvar.

Denne gang gjorde jeg det ikke "my way" men i en gruppe, med guide og bus. Det har været fint ikke at skulle køre,

men der er ting jeg gerne ville have haft lægere tid til. Hvornår jeg tager en USA tur mere må tiden vise.


Tak for denne gang.


Bronche skulpture der viser bosætterne og mohikanerne.

Man har i havnen lavet en kopi af skibet som blev angrebet. The tea Party er den dag i dag en stor politisk bevægelse.

Opstanden i Boston blev startskudet til en krig for uafhængighed.

England mistede de 13 kolonier i nordamerika, og det var starten på et forenet amerika.

Jeg fik en specialitet fra Boston.

New England Clam Chowder.

Clam chowder er en af ​​flere chowder-supper i det amerikanske køkken, der indeholder muslinger. Ud over muslinger inkluderer almindelige ingredienser kartofler i tern, salt svinekød og løg i en tyk fløde suppe, som serveres i en udhulet brødbolle. Det smagte helt fantastisk.

En halv hummer med kartoffel, majs og kammuslinger.

New Port bay                    Cliff Walk

Vi indtog en hurtig frokost ved havnen i New Port og susede videre til New Haven en 2 timers kørsel.


Rockefeller Tower

I starten af 1800 var der nogen visionære mænd der kunne se, at hvis tilflytningen fortsatte i det

tempo den havde, måtte man lave en byplan.

Kommissærens plan fra 1811var et forslag fra statenNew Yorkslovgivende forsamling der blev vedtaget i 1811

og som havde til formål at regulere udvikling og salg afManhattanfra 14. gade til Washington Heights.

Planen er kendt fordi den fastsætter at området skal består af et gitter af gader der går vinkelret på hinanden

og betragtes af mange historikere som en visionær plan. Den er blevet kritiseret for at gøre byen monoton i

modsætning til de uregelmæssige mønstre som gaderne i gamle byer har.

Det er dog helt vildt let at finde rundt på Manhattan når det er så firkantet.

Der er utrolig mange skulpture i parken. B.la denne herre.

I ordets bogstavligste forstand sky skraber.

Alle de mange tusinde navne gør dybt indtryk og vander der fosser ned i gigantisk sort hul.

Store og små, nye og gamle huse i en skøn sammenblanding. Dyre foreretninger og en masse krims krams forretninger.